Sla menu over
Open het menu

Wat willen we bereiken met dit project?

Getuigenissen vastleggen en een historisch document creƫren.

  1. Het vastleggen van getuigenissen: hoe was het leven in de instellingen, wat vond je ervan, wat heeft het met je gedaan, wat was er goed en wat niet? Etc.
  2. Vastleggen van eerlijke en betrokken getuigenissen, waarbij kritiek niet wordt geschuwd en in de films verwerkt.
  3. Olievlekeffect naar andere groepen; slechtzienden/blinden, slechthorenden/doven en mensen met een verstandelijke beperking.
  4. Meer aandacht voor de historie van de positie van mensen met en handicap in Nederland en de emancipatiebeweging. Daarom werken we samen met onder andere Gehandicapten Schrijven Geschiedenis.

Ontstaan emancipatiestrijd

  1. Laten zien hoe de emancipatiestrijd ontstond vanuit de mensen die in de instellingen woonden en leefden. Waarom en hoe?
  2. Bewustwording en begrip kweken. De emancipatie is begonnen in de instellingen. Als je dat weet, snap je ook beter waarom inclusie moet en wat daar voor nodig is.

Uitdragen en uitdagen

  1. Ontwikkelen van een website, waarop deze gefilmde getuigenissen verzameld worden.
  2. Het project moet ook uitdagen. Andere mensen uitdagen ook te (gaan) vertellen over hun verleden in de instelling, of juist daarbuiten. Getuigenissen van de eerste stappen op weg naar inclusie.
  3. Internationale verspreiding. (Veel views realiseren.) Het verhaal mag wereldwijd verteld en gehoord worden. Daartoe zet het project internet in om de getuigenissen te kunnen delen.
  4. Het betrekken van (andere, sociale) media om de verhalen van mensen boven tafel te krijgen en zo op een indirecte wijze een bijdrage te leven aan het inclusieverhaal. Met hun getuigenissen (geschreven) en beeldmateriaal.
  5. De kracht van internet gebruiken door te linken met Ieder(in) en lid-organisaties, met Gehandicapten Schrijven Geschiedenis e.d.